W przedostatnim tygodniu października, dzieci, wraz ze swoimi Paniami przyrządzały sałatki. Grupy Biedronki i Jeżyki wykonały sałatkę jarzynową, dzieci z grup Żuczki i Mróweczki owocową, a dzieci z ulicy Korczyńskiej sałatkę warzywną. Wszyscy przynieśli potrzebne produkty: warzywa i owoce, a także akcesoria: fartuszki i deseczki. Przedszkolaki poznawały przyniesione produkty nie tylko za pomocą wzroku, ale również innymi zmysłami: węchem, dotykiem i smakiem. Pamiętaliśmy, aby przed rozpoczęciem pracy dokładnie umyć ręce, a w trakcie pracy zachować szczególne bezpieczeństwo, podczas posługiwania się plastikowym nożem. Dzieci z wielkim entuzjazmem przystąpiły do obierania, krojenia i mieszania wszystkich produktów. Na koniec kulinarnej przygody wspólnie kosztowaliśmy przygotowane dzieła. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji.