Jeśli nadarza się taka okazja, bardzo lubimy zapraszać do naszego przedszkola wyjątkowych gości. W dni poprzedzające święto wszystkich łasuchów, dzieci zaprosiły do przedszkola swoje ukochane babcie. Choć nie wszystkie mogły przybyć ze względu na liczne obowiązki czy odległość, część z nich chętnie zgodziła się na wspólne zajęcia kulinarne. We wtorek, 18 lutego to właśnie „Żuczki” i „Mróweczki” miały zaszczyt gościć u siebie wyjątkowych członków rodziny i wspólnie z nimi wykonać tłustoczwartkowe pyszności. Najmłodsze „Żuczki” zabrały się do pracy zaraz po śniadaniu. Jakże miło było przygotować ciasto i usmażyć oponki serowe wraz z niecodzienną pomocą kochanych babć. „Mróweczki” wraz
z wyjątkowymi gośćmi starannie odmierzyły i zmieszały składniki, a z powstałego ciasta uformowały faworki. Niemniej radości było także przy ich smażeniu. W środę, 19 lutego, w naszym przedszkolu gościły babcie „Żabek” oraz „Jeżyków”. Dzieci z grupy „Żabki” zabrały się do pracy zaraz po śniadaniu, a celem ich zajęć kulinarnych były pyszne serowe pączki. Po połączeniu wszystkich składników i uformowaniu odpowiednich kształtów z ciasta przeszły do kuchni, gdzie bacznie obserwowały proces smażenia. „Jeżyki” również tego dnia gościły w progach swojej sali ukochane babcie, a ich starania miały na celu przygotować różyczki faworkowe. Choć zadanie wydawało się niełatwe, dzielne przedszkolaki z pomocą babć poradziły sobie wspaniale. Gdy udało się wyciąć z przygotowanego ciasta odpowiednie kształty i je połączyć, zaniesiono je do kuchni, by po usmażeniu otrzymać wspaniałe pyszności. We czwartek, 20 lutego, w progach przedszkola gościły babcie „Biedronek”, a przy ulicy Korczyńskiej, „Motylków” i „Pszczółek”. „Biedronki” w swojej aktywności wykorzystały pomysł ciasteczek obtoczonych w kakao. Dzieci wraz z pomocą babć starannie odmierzyły składniki i połączyły je za pomocą Thermomixu. Z powstałego ciasta uformowały odpowiednie kształty i ułożyły na blaszkach. Te z kolei powędrowały prosto do piekarnika. Po ostygnięciu ciasteczek przedszkolaki starannie obtoczyły je w posypce z kakao. „Motylki” i „Pszczółki” wraz z babciami podobnie jak koledzy przygotowały kakaowe kruche ciasteczka. Ponadto postanowiły przygotować muffinki. Z pomocą babć połączyły potrzebne składniki, a następnie ciasto przełożyły do foremek. Po ułożeniu ich na blaszce, zostały upieczone w piekarniku. Za wspólne zajęcia kulinarne przedszkolaki wraz z opiekunami postanowiły nagrodzić babcie dyplomami. Po południu każda grupa miała okazję podzielić się swoimi pysznościami z innymi dziećmi i ze smakiem skosztować ich w porze podwieczorku. Powyższe działania stały się doskonałym sposobem, aby w ciekawy dla dzieci sposób tworzyć okazje do poznawania i kultywowania zwyczajów i tradycji polskiej. Ciekawe, kiedy odbędą się kolejne zajęcia kulinarne, bo już nie możemy się ich doczekać.