Zbliżające się Święta Wielkanocne mają bogate tradycje, również te kulinarne. Nasze przedszkolaki postanowiły więc wziąć udział w specjalnych zajęciach przygotowując coś pysznego na wspólny stół wielkanocny. 16 i 17 kwietnia każda grupa przed swoją pracą umyła dokładnie ręce, założyła fartuszki, przygotowała potrzebne produkty i zabrała się za wykonanie przysmaków. „Żabki” bez zwlekania przystąpiły do przygotowania muffinek. Po połączeniu wszystkich składników za pomocą Thermomixa® gotowe ciasto włożyły do papierowych foremek, a następnie zaniosły do kuchni, by włożyć je do piekarnika. „Mróweczki” wykonały tradycyjnego mazurka. Po wymieszaniu składników na ciasto i upieczeniu go w piekarniku wspólnie przystąpiły do wypełnienia masą i ozdabiania go bakaliami. „Jeżyki” przygotowały babkę wielkanocną. Sprawnie wymieszały potrzebne składniki i gotowe ciasto przelały do odpowiedniej formy, aby następnie zanieść je do kuchni. Tam babka powędrowała do piekarnika, a jej zapach roznosił się po całym przedszkolu. „Biedronki” wspólnymi siłami wykonały kruche ciasteczka. Po połączeniu składników każdy otrzymał kawałek ciasta i miał za zadanie uformować go w odpowiedni kształt. Gotowe krążki dzieci umieściły na blaszce i zaniosły do kuchni, by tam włożyć je do piekarnika. „Żuczki” postanowiły przygotować coś innego. Wspólnymi siłami, mieszając jajka, mleko i przyprawy otrzymały nietypowy jajeczny ser, który jest nie tylko smaczny, ale także i zdrowy. Dzieci z grup „Motylki” i „Pszczółki” z przedszkola przy ulicy Korczyńskiej, korzystając z gościnności swoich kolegów, wielkanocną babkę postanowiły upiec w przedszkolu przy ulicy Grodzkiej. 16 kwietnia po zakończeniu konkursu recytatorskiego „Wiosna z wierszem” mali kucharze zabrali się do pracy. Pomocnym urządzeniem okazał się Thermomix®, który zmieszał wszystkie składniki. Gotowe ciasto dzieci przelały do formy i zaniosły do kuchni. Tam z pomocą pań włożyły do piekarnika.
Dla przedszkolaków był to bardzo pracowity dzień.