Pączki, faworki i podobne wypieki nie mają sobie równych w jeden jedyny dzień w roku.
W Tłusty Czwartek, 28.02 wszystkie te pyszności smakują jakoś… inaczej. Tego dnia nasze przedszkolaki postanowiły w ramach zajęć kulinarnych przygotować coś własnymi rękami. Oczywiście zaraz przed przystąpieniem do pracy wszystkie dzieci obowiązkowo umyły ręce i wysłuchały instrukcji pań, które opisały co będziemy robić po kolei. Każdy miał za zadanie odmierzyć określoną ilość składników i dodać je do reszty, następnie za pomocą rąk lub Thermomixa wszystkie produkty zostały ze sobą starannie połączone, by powstało ciasto. „Żuczki” to ciasto rozwałkowały, wycięły z niego odpowiedniej wielkości krążki i nadały im kształt karnawałowych róż. „Biedronki” natomiast swoje ciasto formowały w kulki, a następnie nadawały im kształt przyszłych pączków serowych. „Jeżyki” swoje ciasto rozwałkowały i wycięły z niego grube paski z dziurką w środku. Po zawinięciu dostrzec można było faworki. „Mróweczki” wraz ze żłobkowiczami rozwałkowały ciasto i wycięły z niego krążki, w taki sposób, by po upieczeniu powstały serowe oponki. „Żabki” natomiast ciasto uformowały tak, by po usmażeniu wyszły pyszne pączki. „Motylki” i „Pszczółki” również swoje ciasto uformowały w maleńkie kuleczki, z których powstały kartofelki – kruche ciasteczka. Gotowe kształty, choć jeszcze surowe, przedszkolaki zaniosły do kuchni, by je tam usmażyć oraz upiec. Aromatyczne zapachy roznosiły się po całym przedszkolu, a w porze podwieczorku każdy miał okazję spróbować pracy własnych rąk. Mniam! Palce lizać!