23 lutego, w tłusty czwartek, po raz kolejny w naszym przedszkolu odbyły się zajęcia kulinarne. Przed rozpoczęciem pracy, wszystkie przedszkolaki umyły dokładnie dłonie, ubrały swoje fartuszki i czapki kucharskie. Tak przygotowane, z niewielką pomocą pań rozpoznawały i układały na stole potrzebne produkty. Ogromną radość wszystkim przedszkolakom sprawiło wspólne dodawanie składników. Gdy wszystkie składniki zostały dodane, a ciasto rozwałkowane, przedszkolaki zabrały się do wycinania faworków (grupy: Mróweczki i Jeżyki), natomiast starsze dzieci (grupy: Biedronki i Żuczki) za pomocą foremek wycinały kształty i formowały różyczki. Była to wielka atrakcja dla dzieci, do której nie trzeba było nikogo zachęcać. Po tak wyczerpującym zajęciu, nadeszła pora smażenia przedszkolnych „wyrobów”. Z kuchni unosił się zapach niczym z cukierni. Kiedy faworki i różyczki się zarumieniły, panie szybko wyciągnęły je i ułożyły na talerzu. Nastąpił długo oczekiwany moment dla dzieci, czyli degustacja.
Wszyscy z wielką radością zajadali się tłustoczwartkowymi smakołykami!